עמותת ה- GO CFOs לקשרי ממשל ומשק
קשרי ממשל_

כניסה לחברים רשומים

  שכחתי סיסמא
אודות העמותה

עמותת קשרי ממשל ומשק

בר כוכבא, 23 בני ברק

טלפון: 03-5104555

פקס: 03-5170918

lead@cfo-gov.org

"ההצעה לחיזוק מעמד המדען הראשי מבורכת"

29/07/2014
הגדל

המדען הראשי, שר הכלכלה ושר האוצר, מובילים בימים אלה מהלך להפיכתה של לשכת המדען הראשי לרשות ממשלתית עצמאית באמצעות חוק ההסדרים.

בעמותת ה-CFOs, התומכת במהלך, סבורים כי על הרשות הממשלתית החדשה אותה יוביל המדען הראשי להיות רשות עצמאית וחזקה אשר תוכל ליישם את מטרותיה ולפעול בדרך הטובה ביותר לקידום התעשייה עתירת הידע בישראל. תהליך זה נכון שלא יתקיים באמצעות חוק ההסדרים אלא בהליך החקיקתי המקובל.

בעמותה אומרים כי יש צורך במדען ראשי חזק, זריז ומקצועי, שנשמע למדיניות הממשלה אך מתפקד באופן עצמאי. העמותה מציינת כי יש חשיבות רבה לכך שהרשות העצמאית תישאר במשרד הכלכלה וכי יש לוודא כי תקציבי התפעול והבירוקרטיה של הרשות המוקמת לא יגדלו, אך מצד שני, חשוב שהרשות תוכל להילחם על הגדלת תקציבי התמיכה בחברות, להתנהל בגמישות מול חברות הטכנולוגיה עילית, ולפעול בעצמאות רבה יותר בגיוס מימון להגדלת תקציבי התמיכה.

הצלחת תעשיית הידע בישראל, הציבה אותה בשורה הראשונה של המדינות המפותחות והפכה אותה ליצואנית הידע מהגדולות בעולם. תעשיית הידע היא אחד ממנועי הצמיחה הגדולים של השוק הישראלי, וברור הצורך להמשיך בחיזוק וקידום תעשיית הידע בישראל. לשכת המדען הראשי שנוסדה לפני 43 שנים, היא אחד הגופים המרכזיים הפועלים לקידום מטרה זו. המדען הראשי פועל כמחלקה בתוך משרד הכלכלה, ולו תפקיד מרכזי בהתוויית מטרות המו"פ בישראל, בעידוד וקידום היזמות בתחום התעשייה עתירת הידע, במינוף כישורים מדעיים ויכולות טכנולוגיות ובסיוע במימון מחקר ופיתוח פורצי דרך, כאשר לשכת המדען הראשי תומכת במו"פ טכנולוגי עסקי באמצעות סיוע כספי ישיר בהתאם לחוק המו"פ.

תרומת המדען הראשי להמשך צמיחת תעשיית הידע חשובה ומשמעותית, אך נתונה תחת ביקורת. בשנים האחרונות נשמעה ביקורת של גורמים וחברות שנזקקו לסיועה של לשכת המדען הראשי והטיפול בעניינם נמשך זמן רב או שלא ניתן כלל בשל חסמים ביורוקרטים. לשכת המדען הראשי היא מחלקה במשרד ממשלתי הנתון תחת נהלים ובקרות רבים וכך נמנעת ממנה עצמאות וגמישות מספקות בכדי להגיב ולתת מענה במהירות לצרכי התעשייה עתירת הידע הקשורים בתהליכים ושווקים גלובאליים, במגמות, בסביבה התחרותית.

אתמול, עלתה לדיון בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, הצעת משרדי האוצר והכלכלה, להקים תאגיד שיהווה זרוע ביצוע ללשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה, ויהיה מופקד על יישום המדיניות שיתווה המדען הראשי. בדיון נכחו גם נציגי עמותת ה-CFOs, מנהלת העמותה, עו"ד מיכל קורן ובועז גור לביא CFO פלוריסטם. במהלך הדיון הסכים יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, כי לא ראוי להעביר את השינויים המבניים המוצעים במסגרת חוק ההסדרים, אלא בחקיקה עצמאית.

בתום הדיון, אמר בועז גור לביא, נציג עמותת ה-CFOs, כי אמנם לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת אין סמכות להחליט על שינויים בהצעת החקיקה, אך יש בידה להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות, לבחור במסלול חקיקה רגילה ולא בחוק ההסדרים על מנת לבצע את השינויים הנדרשים.

גור לביא: "לשכת המדען הראשי תרמה ותורמת רבות לקידום התעשייה מאז הקמתה ואנו מוקירים את פעילותה. עם זאת, קצב השתנות הטכנולוגיות והתחרות העזה בעולם הגלובלי דורשים גמישות ויעילות רבים ומהירים יותר בצד התמיכה הממשלתית . בדומה לגופים רבים אחרים גם עמותת ה-CFOs סבורה כי יש צורך בהתאמות, אך אלו צריכות להתבצע בחקיקה רגילה ולא באמצעות חוק ההסדרים. עוד עלה בדיון כי הצעת המחליטים כתובה בצורה רחבה ולא ממוקדת. מובילי השינוי אכן מתכוונים לטוב, אך יש חשש שדברים רבים ילכו לאיבוד בתרגום ההחלטה לכדי מעשה. אנו סבורים כי חקיקה רגילה המלווה בהתייעצות עם גורמים מקצועיים, תקדם באופן הטוב ביותר את המטרה ותבהיר מהם השינויים ומהן הסמכויות החדשות שיקבל המדען הראשי.

"בסופו של יום, כולנו רוצים לקדם את התעשייה בישראל. חוסננו הלאומי שבימים טרופים אלו נשען רבות על צבאנו, תלוי לא פחות בהשקעתנו בחינוך ובכלים השונים ליצירת תעשייה עתירת ידע מובילה בעולם. כיום מרבית תקציבי המחקר והפיתוח בישראל מגיעים מחברות בינלאומיות והגם שאנו מעודדים את השקעתם בישראל, עלינו לזכור שבמקרים מסוימים זו יכולה להיות חרב פיפיות. חברות אלה יכולות להחליט על הפסקת ההשקעות במרכזי מו"פ בישראל ולקחת איתן את הידע וכבר ראינו מקרים בעבר. לכן, לתפקיד המדען הראשי יש חשיבות אסטרטגית לאומית בפיתוח הידע שקיים בישראל ומסיבה זו חשוב לאפשר למדען הראשי לתמוך בתעשייה בצורה מיטבית".

בהצעה שהוצגה בדיון, נכתב כי "על מנת להבטיח שהרשות תהווה 'קפיצת מדרגה' בכל הקשור לתמיכה הממשלתית בתעשייה עתירת הידע, יש לוודא שלרשות שתוקם יינתנו היכולות המקצועיות וגמישות מרבית בהיבטים שונים, כך שהאורגנים של הרשות יוכלו ליזום, לנהל ולקדם שימוש במגוון אמצעים שיסייעו לקדם את המחקר, הפיתוח והחדשנות הטכנולוגית במשק, ברמה המקצועית הגבוהה ביותר, ובקצב שמתאים לשוק וביעילות מרבית" ... "היכולת לתת מענה מידי לאלפי החברות הנתמכות בסביבה שבה עולות לא פעם סוגיות עסקיות, טכנולוגיות ומשפטיות סבוכות, וכן ליצור את כלי התמיכה הנדרשים בזמן מינימאלי, היא קריטית על מנת לקיים את המטרות הממשלתיות."..."מתן שירות לא מקצועי או תגובה איטית במתן המענה, עלולה להביא לפגיעה משמעותית בחברות עצמן, לעיתים תוך מניעת העסקה ולאובדן הכנסות למדינה", נאמר בהצעה.

לכתבות נוספות

עבור לתוכן העמוד